AIPPI

(IPRinfo 4/2008)

Immateriaalioikeuksien kehittämiseen keskittynyt AIPPI-järjestö aloitti toimintansa jo 1800-luvulla.

Suomen AIPPI ry on yksi teollisoikeuksiin erikoistuneen kansainvälisen AIPPI-järjestön 100 kansallisesta ryhmästä. Suomalaiset ovat osallistuneet aktiivisesti järjestön työryhmiin sekä laatineet raportteja ja lausuntoja.
Lisäksi Suomen AIPPI järjestää joka kolmas vuosi AIPPI Helsinki Symposiumin: tervetuloa taas ensi huhtikuussa, jolloin teemana on ”Inventions – is there life after grant?”. Kysymykseen on kutsuttu vastaamaan kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita.

Toimintaa jo 1800-luvulla
AIPPI on jo vuonna 189-7 perustettu, immateriaalioikeuksien kehittämiseen keskittynyt kansainvälinen organisaatio. Nimi on lyhenne järjestön ranskankielisestä nimestä Association Internationale pour la Protection de la Propriété Intellectuelle (englanniksi International Association for the Protection of Intellectual Property) . Se on poliittisesti neutraali ja voittoa tavoittelematon järjestö, jonka kotipaikka on Sveitsissä. Jäseniä on yli 8 000 yli sadasta valtiosta.

Toimintaa ja tavoitteita on sekä kansainvälisellä että kansallisella tasolla. Järjestössä tutkitaan ja analysoidaan kansallisia lakeja, ja arvioinnin perusteella organisaatio ehdottaa toimenpiteitä kansallisten lakien harmonisoimiseksi. Järjestö osallistuu myös aktiivisesti kansainvälisten tai paikallisten sopimusten ja konventioiden valmisteluun. Viime vuosina on yhä enemmän otettu huomioon myös immateriaalioikeuksien täytäntöönpanoon liittyviä kysymyksiä.

Kansalliset ryhmät pohjustavat järjestön päätöksiä ja suosituksia laatimalla omat raporttinsa vireillä olevista aiheista, ”kysymyksistä”. Kutakin aihetta koskevista raporteista kootaan yhteenveto, joiden perusteella muokataan julkilausumat (resoluutiot), jotka käsitellään ja hyväksytään AIPPIn kokouksissa.

AIPPIn toimielimet
Kansainvälisen AIPPIn toimielimet ovat
1) joka toinen vuosi järjestettävä yleiskokous (General Assembly), johon kaikilla jäsenillä on oikeus osallistua,
2) vuosittain kokoontuva eksekutiivikomitea (Executive Committee), joka koostuu 300:sta kansallisten ryhmien edustajasta
3) puheenjohtajien neuvosto (Council of Presidents) ja
4) kansainvälinen toimisto (Bureau), joka hallinnoi ja ohjaa AIPPIn toimintaa.

Lisäksi AIPPIlla on pysyviä toimikuntia, kuten talousasiain toimikunta (Finance Advisory Committee) ja ohjelmatoimikunta(Programme Committee), jonka ensimmäisenä suomalaisjäsenenä on IPR University Centerin pääsihteeri, Marja-Leena Mansala. Ohjelmatoimikunta vastaa AIPPIn tieteellisestä toiminnasta ja muun muassa suunnittelee ja valmistelee eksekutiivikomitean päätettäväksi aiheet, joita käsitellään seuraavana vuonna AIPPIn kokouksessa.

AIPPIn yleiskokoukseen osallistuu yleensä noin 2 000 jäsentä. Viime vuonna kongressi järjestettiin Göteborgissa ja ensi vuonna se on Bostonissa.

AIPPI on hiljattain ottanut käyttöön eksekutiivikomitean kokousten yhteyteen niinsanotun forum-tapahtuman, joka on avoin kaikille. Se toimii erinomaisena verkostoitumisväylänä.

Asiakirjat laaditaan tehokkaasti
Kansainvälisen AIPPIn raporttien valmistelu ja laatiminen on tarkkaan koordinoitua. Tutkimustyötä organisoivat Reporter General ja ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja. Kun vuoden toimintaohjelmasta (working programme) on päätetty eli valittu käsiteltävät aiheet, kunkin kysymyksen tutkimiseksi perustetaan työvaliokunta (Working Committee).

Työvaliokunnat laativat ohjeet (Working Guidelines), joiden nojalla kansalliset ryhmät käsittelevät annetut kysymykset ja kirjavat nykyisen käytäntönsä ja omat ehdotuksensa. Reporter General -ryhmä tiivistää kansalliset raportit (Group Reports) yhteenvedoksi (Summary Report).

Kansalliset raportit ovat työvaliokunnan työn perustana sen valmistellessa resoluutioluonnoksia, jotka puolestaan otetaan eksekutiivikomiteassa ja kongresseissa käytävän keskustelun pohjaksi. Kun AIPPIn kannasta on saavutettu yhteisymmärrys, resoluutio hyväksytään eksekutiivikomitean kokouksessa. AIPPIn kannanotot toimitetaan tiedoksi WIPOon, WTO:hon ja kansallisille patentti- ja tavaramerkkiviranomaisille ympäri maailmaa.

Yli satavuotisen historiansa aikana AIPPI on tuottanut yli 700 resoluutiota ja raporttia. Resoluutioilla on ollut suuri merkitys kansainvälisiä sopimuksia ja kansallisia lakeja kehitettäessä.

Konkreettinen esimerkki AIPPIn aloitteesta syntyneestä parannuksesta on Trade Mark Law Treaty. Myös tunnettujen tavaramerkkien (Well Known Trademarks) suojan vahvistaminen on saanut merkittävää tukea AIPPIn tekemästä työstä.
Resoluutiot on monissa valtioissa otettu malliksi kansallisia lakeja säädettäessä. Kansallisten AIPPI-ryhmien edustajat ovat myös aktiivisesti osallistuneet merkittäviin kansainvälisiin immateriaalioikeudellisia projekteihin, esimerkiksi Euroopan Patenttikonventiota ja Madridin pöytäkirjaa koskeviin keskusteluihin.

AIPPI julkaisee resoluutiot ja raportit kolmella virallisella kielellään, eli englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Kansallisten ryhmien raportit julkaistaan vain yhdellä kielellä, mutta useimmiten niiden tiivistelmät ovat saatavilla myös pääkielillä.

AIPPIn kotisivulla (www.aippi.org) on useimmista kysymyksistä ohjeistus (jossa selitetään kysymys ja sen taustat), useita kansallisia raportteja ja niiden yhteenvetodokumentti sekä resoluutio, kun se on hyväksytty. Verkossa on kuitenkin aineistoa vasta 1990-luvulta lukien, ja vanhemmat dokumentit ovat saatavana vain paperimuodossa.

Suomen AIPPI ry antaa myös lausuntoja kotimaisille viranomaisille IPR-kysymyksissä, osallistuu keskustelutilaisuuksiin sekä järjestää seminaareja, tärkeimpänä AIPPI Helsinki Symposium joka kolmas vuosi.

Jäsenyydestä hyötyä juristeille, asiamiehille ja insinööreille
AIPPIn jäseninä on immateriaalioikeuksien kehittämisestä kiinnostuneita asianajajia, lakimiehiä, patentti- ja tavaramerkkiasiamiehiä sekä tuomareita, tutkijoita ja insinöörejä. Kansallisten ryhmien jäsenet ovat suoraan myös kansainvälisen AIPPIn jäseniä.

Suomen AIPPI ry:n jäsenyyttä voi hakea vapaamuotoisella, yhdistyksen hallitukselle osoitetulla kirjeellä. Uudet jäsenet kutsuu hallituksen esityksestä yhdistyksen kokous. Hakemuksesta tulisi käydä ilmi hakijan tausta immateriaalioikeuksien alalta ja harrastuneisuus niihin.

Kansainvälisen ja kansallisen AIPPIn tavoitteena on laajentaa ja ”nuorentaa” jäsenistöään. Hyvä tapa tutustua yhdistyksen toimintaan on osallistuminen kansallisen raportin valmistelutyöryhmään. Se ei edellytä AIPPI ry:n jäsenyyttä tai kansainvälisiin kokouksiin osallistumista. Valmistelutyössä käydään läpi mielenkiintoisia immateriaalioikeudellisia kysymyksiä, ja työryhmiin osallistuminen on oivallinen keino lisätä ymmärrystä immateriaalioikeuden ajankohtaisista aihepiireistä.

Huhtikuussa Helsinki Symposium, lokakuussa yleiskokous
Työryhmäkysymykset vuoden 2008 kongressiin ovat jo selvinneet ja Suomen raporttien työryhmävetäjät valittu. OTT, dosentti Marjut Salokannel vetää ryhmää The impact of public health issues on exclusive patent rights. Asianajaja Hanna-Maija Elo on valittu vetämään ryhmää Damages for trademark infringement through counterfeiting and piracy, asianajaja VT Petri Eskola puolestaan aihetta Liability for contributory infringement of IPRs, ja asianajaja Esa Korkeamäki on aiheen Exhaustion of IPRs in cases of recycling or repair of goods vetäjä. Työryhmätyöskentelystä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä suoraan työryhmävetäjiin.

Onko patentin myöntämisen jälkeen elämää?
AIPPI Helsinki Symposium järjestetään seuraavan kerran huhtikuun 20.-22. päivänä. Symposiumin luennoitsijoita on kehotettu vastaamaan kysymykseen ”Inventions – is there life after grant?”.

Symposiumissa tarkastellaan käytännönläheisesti keksinnön elinkaarta aloittaen keksinnön havaitsemisesta ja patenttihakemuksen käsittelystä Nokian Folke Johanssonin johdolla. Professori Bengt Domeij johdattaa keskustelun post-grant-kysymyksiin. Toisena päivänä Symposiumissa keskustellaan siitä, kuinka patentin puolustamiseen ja voimassa pitoon voidaan valmistautua.

Symposiumissa on tarkoitus luoda oikeusvertailevaa näkökulmaa eurooppalaisen ja angloamerikkalaisen katsantokannan välillä ja esittää sekä akateemisia että kaupallisia näkemyksiä. Keskustelua käydään siten myös patenttien kaupallisesta hyödyntämisestä – ja jopa väärinkäyttämisestä. Alustajana on professori Josef Drexl Max-Planck-Institutista. Esillä on myös Qualcomm-tapaus sekä analyysi ns. patenttipeikkojen kaupallisesta merkityksestä.

Suomen AIPPI ry järjestää lisäksi ennen seminaaria pre-congress matkan Pietariin. Seminaari on avoin kaikille, ja Suomen AIPPI ry toivottaa kaikki kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi Symposiumiin.

Aika: 20.-22.4.2008
Paikka: Marina Congress Center, Helsinki

 

Marja Tommila
Suomen AIPPI ry:n hallituksen varapuheenjohtaja

Johanna Harsu
Suomen AIPPI ry:n sihteeri

Share: