Lyhyesti

(IPRinfo 2/2008)

Väärennettyä lääkettä vaikea tunnistaa
Immateriaalioikeuksien suhdetta lääkkeiden turvallisuuteen pohdittiin Stockholm Network -verkoston ja EVAn seminaarissa ”Are your medicines safe? – Counterfeits, intellectual property and the future of innovation” 15.3.2008 Helsingissä.

Seminaarissa alustanut Center for Medicine in the Public Interest -tutkimuslaitoksen perustaja, professori Peter Pitts selvitti lääkeväärennösten mittavaa ongelmakenttää Yhdysvalloissa. Hänen mukaansa väärennösten määrä kasvaa kaksi kertaa nopeammin kuin laillisten lääkkeiden kauppa. Kiinnijäämisriski on kuitenkin olematon.

Pitts korosti väärennösten vaarallisuutta potilaille.

– Virallinen kuolinsyy ei ole juuri koskaan väärennetty lääke. Lääkäri saattaa ihmetellä, kun lääke ei tunnut tehoavan ja lisää annostusta. Väärentäjät tähtäävät suurten volyymien lääkkeisiin, ja seuraukset ovat sen mukaiset.

Stockholm Networkin tutkimusjohtaja Meir Pugatch painotti lääkkeiden patenttisuojan merkitystä.

– Uuden lääkkeen lanseeraamisen on laskettu maksavan jopa miljardi dollaria. Innovaattoreille on annettava tarpeeksi aikaa ja ansaintamahdollisuuksia, jotta he voivat kehittää uusia tuotteita.

Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes valotti Suomen patenttisuojan erityispiirteitä.

– On suuri riski, että Suomen heikko patenttilainsäädäntö johtaa laajaan vientiin muihin maihin. On tapauksia, joissa alkuperäinen tuote on vedetty pois markkinoilta, jotta ei syntyisi rinnakkaisvientiä, Siimes selvitti. (rp)

Viivyttely kanteen nostamisessa vei tekijänoikeuskorvaukset
Brittiläisen Procol Harum -yhtyeen hittikappaleesta vuodelta 1967 ”A Whiter Shade of Pale” muodostui myös tekijänoikeuden merkkiteos, kun urkuri Matthew Fisher vaati itselleen osuuksia tekijänoikeuskorvauksista – lähes 40 vuotta levytyksen jälkeen. Tekijöiksi oli siihen asti merkitty säveltäjä Gary Brooker ja sanoittaja Keith Reid.

Urkuosuudet ovat esityksen muistettavin osa, ja urkuintroa käytetään nykyisin myös matkapuhelimen soittoäänenä.

Ilmeisesti siitä Fisher oli saanut kimmokkeen vaatia High Courtia määräämään myös hänet merkittäväksi kappaleen tekijäksi. Joulukuussa 2007 tuomioistuin hyväksyikin Fisherin tekijyyden, mutta kantajan pitkäaikaisen passiivisuuden vuoksi se katsoi, ettei rojalteja tule maksaa jälkikäteen, ainoastaan tulevista tekijänoikeustuloista.

Brooker valitti Court of Appealiin, joka kumosi aiemman päätöksen 4.4.2008. Se tosin katsoi, että Fisherin nimen tuli näkyä tekijöiden joukossa. Tekijänoikeuskorvauksiin hän ei kuitenkaan ollut oikeutettu, koska hänen passiivisuutensa ja aiheeton viivyttely kanteen nostamisessa oli osoittanut hiljaista suostumusta (implied licence) asiaintilaan. (phh)

Judgement On April 4, 2008. Court Of Appeal (Civil Division).
Neutral Citation Number: [2008] EWCA Civ 287. Case No: A2/2007/0157
Gary Brooker & Onward Music Limited V. Matthew Fisher
— Tuomio löytyy BAILIIn (British and Irish Legal Information Institute) sivulta, osasta ” England and Wales Court of Appeal (Civil Division) Decisions”.
http://www.bailii.org/ew/cases/EWCA/Civ/2008/287.html

LISÄYS 31.7.2009/phh
House of Lords otti Fisherin muutoksenhaun käsiteltäväkseen. Se ratkaisi asian 30.7.2009 urkurin eduksi pitkälti samoin perustein kuin High Court. Valitustuomioistuimen tuomio kumottiin.
United Kingdom House of Lords Decisions
Fisher v Brooker & Ors [2009] UKHL 41 (30 July 2009)
Cite as: [2009] UKHL 41
(on appeal from: [2008] EWCA Civ 287)
http://www.bailii.org/uk/cases/UKHL/2009/41.html

Share: