Tiesitkö että…

…Suomen elinkeinoelämän keskusarkiston yhteydessä toimii myös teollisen muotoilun arkisto? Finnish Industrial Design Archives (FIDA) aloitti toimintansa vuonna 2010. Sen tavoitteena on dokumentoida ja edistää teollisen ja käyttäjälähtöisen muotoilun tutkimusta. FIDA vastaanottaa teolliseen muotoiluun liittyviä dokumentteja muotoilijoilta, suunnittelutoimistoilta ja yrityksiltä. Aineistot voivat olla sopimus- ja projektiasiakirjoja, neuvottelumuistioita, esitteitä, piirustuksia, kuvia, malleja, prototyyppejä ja valmiita tuotteita.

FIDAn verkkosivut, tietokannat ja muotoilun menestystarinoita esittelevä verkkonäyttely: http://www.elka.fi/fida/

…hiljaisuutta ei voi suojata tekijänoikeudella, vaikka sitä voikin äänittää ja tallettaa? Taiteilija Sophie Arkette on tallettanut erilaisissa ympäristöissä tuotettua hiljaisuutta lasisiin uurniin, ja yhteen uurnaan on sisällytetty John Cagen kuuluisaa ”4’33” ” -kappaletta, joka koostuu äänettömyydestä. ”Copyright Silence” -nimisen uurnan taustalla on urbaani legenda kappaletta koskevasta oikeustapauksesta, jossa Cagen oikeudenhaltija oli syyttänyt tekijänoikeudenloukkauksesta säveltäjä Mike Battia, koska hän oli käyttänyt Cagen kappaleesta minuutin verran hiljaisuutta kokoelmalevyllään.

Todellisuudessa näin myös tapahtui, mutta oikeusjuttu kaatui omaan mahdottomuutensa. Iso-Britannian lainsäädännön mukaan musiikkiteoksella, jossa ei ole ääntä, ei ole myöskään tekijänoikeussuojaa. Arkette kuitenkin epäilee hiljaisuuden muuttuvan jonakin päivänä kulutushyödykkeeksi, jonka arvo voi vaihdella hiljaisuuden tyypin mukaisesti.

Hiljaisuuden uurnia ja muita Arketten projekteja: http://www.sophiearkette.com/

Share: