EUT: Kirjastot voivat digitoida kokoelmiinsa kuuluvia teoksia ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa

17.9.2014
Jäsenvaltiot voivat myöntää kirjastoille oikeuden digitoida kirjaston kokoelmiin kuuluvia kirjoja ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa, jotta teokset ovat käyttäjien saatavilla kirjaston lukupäätteillä tutkimuksen ja yksityisen opiskelun tarkoituksiin. Periaatteessa myös kirjojen tulostaminen ja kopiointi muistitikuille voi olla tietyin edellytyksin mahdollista.

Euroopan unionin tuomioistuin tulkitsi 11.9.2014 antamassaan ratkaisussa (C-117/13) direktiiviä tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamisesta tietoyhteiskunnassa (2001/29/EY), erityisesti sen 5(3)(n) artiklaa. Direktiivin mukaan tekijänoikeudenhaltijoilla on yksinoikeus sallia tai kieltää kappaleiden valmistaminen teoksesta ja teoksen välittäminen yleisölle. Jäsenvaltioille on kuitenkin varattu mahdollisuus säätää poikkeuksia tähän sääntöön, erityisesti yleisölle avointen kirjastojen kohdalla. Tapauksessa saksalainen tuomioistuin on tehnyt ennakkoratkaisupyynnön poikkeusta koskevan säännön selventämiseksi.

Saksalaisen Technical University of Darmstadtin kirjasto digitoi Eugen Ulmer KG -kustantamon julkaiseman kirjan ennen sen saattamista kirjaston asiakkaiden käyttöön kirjaston lukupaikoilla. Lukupaikoilla ei ollut mahdollisuutta avata samanaikaisesti useampaa teoksen kappaletta kuin kirjastolla oli teoskannassaan. Lukupaikkojen käyttäjien oli mahdollista tulostaa teos kokonaan tai osittain taikka tallentaa teos muistitikulle ja viedä teos siten kirjaston ulkopuolelle. Kustantajan tarjotessa kirjastolle teoksen ostamista e-kirjana, kirjasto kieltäytyi tarjouksesta. Kustantaja nosti kanteen kansallisessa tuomioistuimessa kirjastoa vastaan, tavoitteenaan kieltää kirjan digitoiminen sekä kirjan tulostus- ja tallennusmahdollisuus kirjaston lukupäätteiltä.

Teosten digitointi sallittu, tulostaminen ja tallennus eivät kuulu poikkeuksen piiriin

Kansallinen tuomioistuin (Bundesgerichtshof) kysyi EUT:lta 1) kuuluko teos direktiivissä mainittujen hankinta- tai lisenssiehtojen piiriin, jos oikeudenhaltija on tarjonnut kirjastolle lisenssisopimuksen tekemistä kohtuullisin ehdoin, 2) voivatko jäsenvaltiot myöntää kirjastoille oikeuden digitoida niiden kokoelmiin sisältyviä teoksia, jos se on välttämätöntä teoksen saattamiseksi yleisön saataviin lukupäätteellä ja 3) voivatko lukupäätteiden käyttäjät tulostaa tai tallentaa teoksia ja siten viedä ne pois kirjaston tiloista.

EUT toteaa tuomiossaan, että teos ei kuulu direktiivissä mainittujen hankinta- ja lisenssiehtojen piiriin, jos kirjasto ja oikeudenomistaja eivät ole tehneet teosta koskevaa lisenssisopimusta. Pelkkä tarjous ei vielä muodosta tällaista sopimusta. Toisen kysymyksen osalta tuomioistuin tulkitsi, että direktiivi ei estä jäsenvaltiota myöntämästä yleisölle avoimille kirjastoille oikeutta digitoida teoksia, kun kysymyksessä on 5(2)(c) artiklassa mainittu tarkoin määritelty kappaleen valmistaminen, saattaakseen teoksen käyttäjien saataviin lukulaitteelle. Tulostamis- ja tallennusmahdollisuuden tarjoaminen ei kuitenkaan sovellu poikkeuksen piiriin, koska kysymys ei ole teoksen välittämisestä yleisölle vaan kappaleen valmistamisesta. Kappaleen valmistaminen voidaan kuitenkin sallia, jos direktiivissä säädetyt edellytykset, kuten oikeudenhaltijalle kuuluva hyvitys, täyttyy jokaisessa yksittäistapauksessa. (TV)

Tuomio C-117/13 luettavissa kokonaisuudessaan Curia-tietokannassa: http://curia.europa.eu/

Share: