LVM: tiedon hyödyntäminen on kasvavan kilpailukyvyn edellytys

15.8.2014
LVM on julkaissut raportin big datan käytöstä.  Erilaisista lähteistä kerättävän ja tallennettavan datan määrä kasvaa voimakkaasti, mutta tietoaineistojen laajamittainen hyödyntäminen on vielä alkutekijöissään. Tiedon hyödyntämiseen liittyviä mahdollisia etuja ovat muun muassa kustannussäästöt, informoidummat päätökset sekä tarkemmat toimintaennusteet, millä on vaikutuksia sekä yritysmaailman että julkisen hallinnon alueille.

Termiä ”big data” on vaikea määritellä kovin tiukasti, mutta yleisesti se käsitetään datana, jota on paljon, jota tulee nopeasti lisää ja joka voi vaihdella muodoltaan. Dataa itsessään ei pidetä arvokkaana, vaan vasta sen organisointi ja analysointi tekee siitä arvokasta. Yhdelle yritykselle arvoton data voi olla toiselle hyvin arvokasta.

LVM:n big datan käyttö -työryhmän raportissa esitetään luonnos kansalliseksi strategiaksi ja ehdotuksia toimenpiteiksi, joiden avulla voidaan lisätä suurten tietoaineistojen hyödyntämistä. Mainitun strategian tavoitteena on suurten tietoaineistojen laaja ja edistyksellinen käyttö. Raportin mukaan tietoa on hyödynnettävä monialaisesti ja avoimesti. Konkreettisina toimenpiteinä mainitaan esimerkiksi datan käyttöön liittyvä opetus, rahoituksen kanavointi big data -tutkimukseen, huippuluokan globaalit ICT-yhteydet sekä datan hyödyntämisen näkökulma lainvalmistelussa.

Euroopan ja Suomen big data -kehityksen katsotaan yleisesti olevan hiukan jäljessä verrattuna kansainvälisesti suuriin hyödyntäjämaihin, kuten Yhdysvaltoihin. Myös esimerkiksi Yhdistynyt kuningaskunta on määritellyt big datan yhdeksi kahdeksasta maan taloudellisen tulevaisuuden kannalta keskeisestä teknologiasta.

Big dataan liittyvistä riskeistä esiin nostetaan yksityisyyden suojan vaarantuminen.

Juridisella kentällä big datan käsittelyyn voi esimerkiksi henkilötietojen suojaa koskevan sääntelyn lisäksi vaikuttaa immateriaalioikeudellinen sääntely. Tietokannat ja ohjelmistot voivat olla tekijänoikeudellisen suojan alaisia, mikä voi rajoittaa esimerkiksi tiedon tutkimuskäyttöön suuntautuvaa louhintaa (engl. data mining), joka tarkoittaa menetelmäjoukkoa, useimmiten algoritmeja, joilla pyritään oleellisen tiedon löytämiseen suurista tietomassoista. Tietoaineistojen käyttöä/hyödyntämistä voitaneen lisätä erilaisilla lisenssi- ja IPR -sopimusmalleilla.

Työryhmä ehdottaa, että big datan toimijakentästä tehdään taloudellista ja yhteiskunnallista analyysia, ja että ehdotettujen kansallisten kehityslinjausten toimeenpanosta luodaan aikataulutettu suunnitelma tulevana syksynä.

LVM:n raportti 14.8.2014.

Big Datan hyödyntäminen. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 20/2014.

(EL)

Share: