EUT: Levitysoikeuden sammumista ei sovelleta, kun tekijänoikeudella suojatun teoksen kappaletta on muunneltu muuttamalla sen alustaa

26.1.2015
Kuvan siirtäminen paperijulisteesta canvas-kankaalle merkitsi uuden kappaleen valmistamista.

Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) tulkitsi 22.1.2015 antamassaan tuomiossa C-419/13 tietoyhteiskuntadirektiivin (2001/29/EY) 4 artiklaa.

Allposters tarjosi verkkosivustoillaan julisteita ja muita jäljennöksiä kuuluisien maalareiden teoksista. Tekijänoikeusjärjestö Pictoright vastusti canvas-kankaalle siirrettyjen tekijänoikeuksilla suojattujen teosten jäljennösten myyntiä ilman asiakkaidensa, eli kyseisten tekijänoikeuksien haltijoiden, suostumusta. Pictoright vaati Allpostersia lopettamaan kyseisen toiminnan oikeustoimien uhalla. Koska Allposters ei suostunut kyseiseen vaatimukseen, Pictoright haastoi sen Roermondin alioikeuteen (Rechtbank Roermond), jossa se vaati, että oikeudenomistajien tekijänoikeuksien tai moraalisten oikeuksien suoran tai välillisen loukkaamisen oli loputtava.

Roermondin alioikeus hylkäsi kanteen 22.9.2010 antamallaan tuomiolla. Pictoright valitti kyseisestä tuomiosta Hertogenboschin muutoksenhakutuomioistuimeen (Gerechtshof te ʼs-Hertogenbosch), joka 3.1.2012 antamallaan tuomiolla kumosi ensiksi mainitun tuomion ja hyväksyi Pictorightin esittämät vaatimukset suureksi osaksi. Allsposters teki kassaatiovalituksen Alankomaiden ylimmän oikeusasteen tuomioistuimeen (Hoge Raad der Nederlanden).

Ylimmän oikeusasteen tuomioistuin esitti EUT:lle ennakkoratkaisupyynnön, joka sisälsi neljä kysymystä. EUT tarkasteli esitettyjä kysymyksiä yhdessä. EUT:n mukaan kansallinen tuomioistuin pyrki selvittämään, sovellettiinko direktiivissä säädettyä levitysoikeuden sammumista koskevaa sääntöä tilanteessa, jossa tekijänoikeudella suojatun teoksen kappaletta oli muunneltu sen jälkeen, kun sitä oli tekijänoikeuden haltijan suostumuksella pidetty kaupan unionissa. Muuntelu oli toteutettu siirtämällä paperijulisteessa oleva teoskappale canvas-kankaalle, minkä jälkeen se oli saatettu uudelleen markkinoille uudessa muodossaan.

EUT totesi ensinnäkin, että sekä paperijuliste että canvas-siirtokuva sisälsivät kuvan tekijänoikeudella suojatusta taiteellisesta teoksesta, joten ne kuuluivat direktiivin soveltamisalaan suojatusta teoksesta tehtyinä kopioina, joita pidettiin kaupan unionissa. EUT viittasi WIPOn tekijänoikeussopimukseen ja totesi, että levitysoikeuden sammumista sovellettiin aineelliseen esineeseen, johon tekijänoikeudella suojattu teos tai sen kopio oli sisällytetty, jos kyseinen kohde oli saatettu markkinoille tekijänoikeuden haltijan suostumuksella.

Tapauksessa oli kyse muuntelusta, jossa canvas-kankaalle siirrettiin kuva paperijulisteessa olevasta taiteellisesta teoksesta. Kyseisen menetelmän avulla voitiin parantaa jäljennöksen kestävyyttä ja kuvanlaatua julisteeseen nähden ja saada aikaan tulos, joka oli uskollisempi teoksen alkuperäiskappaleelle. EUT:n mukaan tekijänoikeuden haltijan suostumus ei koskenut haltijan teoksen sisältävän kohteen levitystä, jos kyseistä kohdetta oli sen ensimmäisen markkinoille saattamisen jälkeen muunneltu tavalla, joka merkitsi uuden kappaleen valmistamista kyseisestä teoksesta. Tällaisessa tapauksessa oikeus kohteen levitykseen sammui vasta sen jälkeen, kun kyseinen kohde oli ensimmäisen kerran myyty tai sitä koskeva omistusoikeus ensimmäisen kerran siirretty tekijänoikeuden haltijan suostumuksella.

EUT katsoi, että levitysoikeuden sammumista koskevaa sääntöä ei sovelleta tilanteessa, jossa tekijänoikeudella suojatun teoksen kappaletta on sen jälkeen, kun sitä on tekijänoikeuden haltijan suostumuksella pidetty kaupan unionissa, muunneltu muuttamalla sen alustaa, minkä jälkeen se on saatettu uudelleen markkinoille uudessa muodossaan.

Tuomio C-419/13 on luettavissa kokonaisuudessaan Curia-tietokannasta.

(MO)

Share: