EUT: Tietokantadirektiivin tekijänoikeussuojan tai sui generis -oikeuden mukaisen suojan ulkopuolelle jäävän tietokannan käyttöä voidaan rajoittaa sopimuksilla

22.1.2015
Tietokannan luoja voi asettaa sopimuksin kolmansille osapuolille käyttöä koskevia rajoituksia.

Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) tulkitsi 15.1.2015 antamassaan tuomiossa C-30/14 tietokantadirektiiviä (96/9/EY, 1 artikla, 6 artiklan 1 kohta, 8 artikla ja 15 artikla).

Hollantilainen PR Aviation ylläpiti internetsivustoa, jolta kuluttajat olivat voineet hakea halpalentoyhtiöiden, kuten Ryanairin, lentotietoja, vertailla hintoja ja varata lentoja palkkiota vastaan. Ryanairin internetsivuston yleisten käyttöehtojen mukaan Ryanair.com oli ainoa internetsivusto, jolla oli lupa myydä yhtiön lentoja. Lisäksi automatisoitujen järjestelmien tai ohjelmistojen käyttäminen tietojen kopiointiin tältä internetsivustolta kaupallisiin tarkoituksiin oli kiellettyä, elleivät kolmannet osapuolet olleet tehneet suoraan Ryanairin kanssa kirjallista käyttölupasopimusta.

Ryanairin mukaan PR Aviation oli loukannut sen tietokokoelmaa koskevia oikeuksia ja menetellyt vastoin sen internetsivuston yleisiä käyttöehtoja, jotka yhtiö oli kuitenkin hyväksynyt.

Vuonna 2010 Utrechtin alioikeus (Rechtbank Utrecht) hylkäsi Ryanairin kanteen siltä osin kuin se perustui direktiivin ja tietokannoista annetun lain rikkomiseen. Vuonna 2012 Amsterdamin muutoksenhakutuomioistuin (Gerechtshof te Amsterdam) kumosi alioikeuden antaman tuomion ja hylkäsi Ryanairin tekemän liitännäisvalituksen. Tuomioistuimen mukaan PR Aviationin menettely oli ollut Ryanairin sivuston hyväksyttävää käyttöä. Ryanair teki valituksen tästä tuomiosta Alankomaiden ylimmän oikeusasteen tuomioistuimeen (Hoge Raad der Nederlanden).

Ylimmän oikeusasteen tuomioistuin esitti EUT:lle ennakkoratkaisupyynnön. Tuomioistuin tiedusteli, kuuluivatko direktiivin soveltamisalaan myös sähköiset tietokannat, jotka eivät saaneet tekijänoikeussuojaa tai sui generis ‑suojaa direktiivin nojalla niin, ettei vapautta käyttää tällaisia tietokantoja voitu myöskään sopimuksin rajoittaa.

EUT katsoi, että tietokantadirektiiviä on tulkittava siten, ettei sitä voida soveltaa tietokantaan, joka ei saa direktiivin nojalla tekijänoikeussuojaa eikä sui generis ‑oikeuden mukaista suojaa. Tämä johtopäätös seuraa direktiivin tarkoituksesta ja rakenteesta.  Lisäksi EUT totesi, ettei direktiivi ole esteenä sille, että tällaisen tietokannan luoja asettaa sopimuksin kolmansille tietokannan käyttöä koskevia rajoituksia, tämän kuitenkaan rajoittamatta sovellettavaa kansallista oikeutta.

Tuomio C-30/14 on luettavissa kokoisuudessaan Curia-tietokannasta.

(MO)

Share: