Maailman henkisen omaisuuden päivä 2016

2/2016 10.5.2016
Maailman henkisen omaisuuden päivän paneeli
Maailman henkisen omaisuuden päivää vietettiin 27.4.2016.   Tilaisuuden teemana tänä vuonna oli ”Tieteen ja taiteen voima” ja puheenvuoroissa korostui näiden alojen vaikutus työllisyyteen ja talouskasvuun.

Heta Hyttinen ja Lauri Kaira

Tilaisuuden juonsivat rautaisella ammattitaidolla Heta Hyttinen ja Lauri Kaira.

Rauni Hagman

PRH:n pääjohtaja Rauni Hagman puhui ns. patenttiräjähdyksestä eli siitä, kuinka patenttihakemusten määrä lisääntyy maailmanlaajuisesti koko ajan. Eniten hakemuksia tehdään Kiinassa ja toiseksi eniten USA:ssa. Sen sijaan innovatiivisin maa (patenttihakemukset suhteutettuna asukaslukuun) oli Korea vuonna 2015.

Sirpa Jalkanen

Turun yliopiston professori, akateemikko Sirpa Jalkanen kehui suomalaisen lääkekehityksen tehokkuutta ja kertoi lääketeollisuuden murroksen tuomista mahdollisuuksista Suomelle. Esimerkiksi merkittävien lääkkeiden patenttisuojia on laukeamassa ja kohdennettu lääkitys antaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Suhtautuminen lääketieteen akateemiseen tutkimukseen on muuttunut Suomessa, ja nykyään rahoituksen ehtona voi olla yhteistyö elinkeinoelämän kanssa. Tutkimukseen on kuitenkin sitouduttava pitkäjänteisesti, koska kehityskaaret ovat pitkiä.

Jalkasen jälkeen F-secure Freedomen johtaja Harri Kiljander pitikin positiivisen puheenvuoron F-securen ja yliopistojen yhteistyöstä. Heillä on ollut ja on tälläkin hetkellä meneillään yhteistyöprojekteja, joissa uusien innovaatioiden syntymisen lisäksi löytyy uusia erinomaisia työntekijöitä palkattavaksi.

Petri Martikainen

Moprim Oy:n hallituksen puheenjohtaja Petri Martikainen muistutti, että Suomi on täynnä osaamista. Henkilökohtaisesti hän on kiinnostunut IoT:stä ja hyvänä käytännön esimerkkinä  hän mainitsi käsipaperilaitteet, joiden sensorit ilmoittavat automaattisesti henkilökunnalle paperin loppumisesta. Tekninen kehitys ei ole pelkästään säästänyt siivoajien askelmääriä, vaan myös pitänyt asiakkaat tyytyväisempinä.

Läpi seminaariohjelman yleisöä osallistettiin erilaisten kyselyjen muodossa eli yleisö sai vastata nostamalla punaisen (ei) tai vihreän (kyllä) paperin ilmaan. Tilaisuudessa järjestettiin myös paneeli, jonka aluksi panelistit pitivät alustukset omista aiheistaan ja sen jälkeen siirryttiin yhteiseen keskusteluun tieteestä, taiteesta ja talouskasvusta. Paneeliin osallistuivat Neogamesin johtaja Koope Hiltunen, Cinet Oy:n elokuvatuottaja Petri Jokiranta, professori Perttu Hämäläinen Aalto-yliopistosta, Teosto ry:n toimitusjohtaja Katri Sipilä ja konsultti Jari Muikku Digital Media Finlandista.

KooPee Hiltunen, Petri Jokiranta, Perttu Hämäläinen, Katri Sipilä ja Jari Muikku

Suomen peliala on liikevaihdon perusteella Euroopan kolmen suurimman joukossa ja toimialan liikevaihdosta yli 95 % tulee viennistä. Pelien kautta luodut aineettomat oikeudet ovat hyödynnettävissä myös muilla sisältö-/viihdetoimialoilla ja se alan globaali vahvuus. Aalto-yliopistossakin on kehitelty ohjelmistoja, joiden avulla voidaan esimerkiksi auttaa ihmisiä liikeratojen oppimisessa.

Musiikin kulutus on siirtynyt digitaalisiin kanaviin, mutta Suomessa vain 14 prosenttia käyttäjistä maksaa digitaalisesta musiikista, ja hintaa on pidetty tärkeimpänä kriteerinä  musiikkipalvelun valinnassa.  IPR-pohjainen business on vaikeasti ymmärrettävissä alan ulkopuolella. Melkein puolet Suomessa esitettävistä elokuvista on kotimaisia, mutta Suomessa syntyvää oikeusmassaa ei ole vielä osattu hyödyntää ulkomailla. Myös verotuksen kannustava teho IPR:n hyödyntämisessä tuotiin esille.

Niklas Bruun

Tilaisuuden päätössanat lausui IPR University Centerin johtaja, professori Niklas Bruun. Hän korosti tieteen ja luovuuden avainasemaa yhteiskunnallisessa kehityksessä ja muistutti, ettei luovaa sisältöä synny ilman luovia työntekijöitä. Perustan on oltava kunnossa. Jos se ei toimi, jäävät huippuinnovaatiotkin kehittämättä.

Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY sekä IPR University Center järjestivät yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Tekijänoikeusakatemia ry:n kanssa Maailman henkisen omaisuuden päivän Suomen päätapahtuman Helsingissä Tennispalatsissa. World IP Day tapahtuman maailmanlaajuisena teemana vuonna 2016 on Digital Creativity: Culture Reimagined.

Share: