3D-tulostus tulee – oletko valmis?

2/2017 13.6.2017
(Photo: istockphoto.com/Marina_Skoropadskaya)
3D-tulostuksen kehittyessä ja uusia liiketoimintamalleja keksittäessä ollaan lähempänä sitä, että 3D-tulostus mullistaa kokonaisia tekniikan aloja.

Esineiden Internet, lohkoketjuteknologia, tekoäly, virtuaali- ja lisätty todellisuus – siinä joitakin kuumia teknologiatrendejä, joissa moni yritys aina pienestä startup-yrityksestä teknologiajättiin haluaa olla mukana. Mutta myös perinteisemmällä teollisuudella on oma iso ilmiönsä, eli 3D-tulostus.

3D-tulostus ideana ei toki enää ole aivan uusi ja sillä on jo tällä hetkellä monia merkittäviä käyttökohteita esimerkiksi prototyyppien valmistuksessa, ilmailuteknologiassa ja lääketieteellisen tekniikan alalla. Toistaiseksi 3D-tulostus on kuitenkin lähinnä korvannut perinteisiä valmistusmenetelmiä tietyissä käyttökohteissa. 3D-tulostuksen tekniikan kehittyessä ja uusia liiketoimintamalleja keksittäessä ollaan kuitenkin lähempänä sitä, että 3D-tulostus mullistaa kokonaisia tekniikan aloja samaan tapaan kuin esimerkiksi alusta- ja jakamistalous on tekemässä monella alalla.

Ilmiöön liittyy toki paljon turhaakin hypetystä, eivätkä perinteiset valmistusmenetelmät ole mihinkään katoamassa. Valmistavassa teollisuudessa on kuitenkin juuri nyt mietittävä, mitkä ovat valmiudet tarttua 3D-tulostuksen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja vastata sen aiheuttamiin uhkiin.

3D-tulostus mahdollistaa tuotteissa sellaisia rakenteita, joita ei perinteisillä menetelmillä pystytä valmistamaan. 3D-tulostus mahdollistaa myös yksittäisten osien ja pienten sarjojen kustannustehokkaan valmistuksen. 3D-tulostuksen avulla on mahdollista tuottaa lisäarvoa asiakkaalle sekä parempien tuotteiden että joustavamman ja nopeamman palvelun muodossa.

Suojaamisen haasteet

Kuten aina uuden kehittämisen yhteydessä, on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään myös immateriaalioikeuksia. Uusiin tuotteisiin ja valmistusmenetelmiin voi liittyä patentoitavia keksintöjä, jotka suojaamalla voi saada merkittävää kilpailuetua vuosiksi eteenpäin.

Toisaalta 3D-tulostuksen mahdollistamat uudet arvoketjut tuovat omat haasteensa immateriaalioikeuksien suojaamiseen ja suojien hyödyntämiseen. Ei-ammattimainen käyttö on patentin tuoman yksinoikeuden ulkopuolella, joten patentinhaltija ei voi esimerkiksi suoraan estää kotona tapahtuvaa patentoidun pesukoneen osan tulostamista rikkoutuneen osan tilalle.

3D-tulostukseen liittyy myös useita välivaiheita, jotka voivat tapahtua maantieteellisesti hajautetusti. Ei siis ole välttämättä edes selvää, missä mahdollinen patentinloukkaus tapahtuu. Toisaalta patentin antamaa suojaa voi täydentää esimerkiksi tekijänoikeus tai tavaramerkki. Immateriaalioikeuksia pitääkin tarkastella kokonaisvaltaisesti.

 

(Kuva: Berggren Oy)

Antti Leinonen
eurooppapatenttiasiamies
Berggren Oy

Aiheet: Patentit
Share: