Kovatasoinen oikeustapauskilpailu haastaa opiskelijat testaamaan taitojaan

1/2018 13.2.2018
NIP2_2017_bySEerola.JPG
Nordic Intellectual Property Moot Court -oikeustapauskilpailun finaali järjestettiin 13.12.2017 markkinaoikeudessa, Helsingissä. Kymmenettä kertaa järjestetyn kilpailun voiton veivät Ruotsin joukkueen Ester-Maria Elze ja Szymon Czerny, joille Ari Wirén ojensi kunniakirjat.

Tällä kertaa kilpailijat saivat pohdittavakseen tapauksen, jossa oli kyse kahden kuvitteellisen yhtiön tavaramerkki- ja tekijänoikeuskysymyksiä koskevasta kiistasta. Tapaus mahdollisti joukkueille argumentoinnin kumpaankin suuntaan – olennaista oli vakuuttaa tuomaristo oman päämiehen eduksi. Ensiksi joukkueiden tuli laatia kannekirjelmä, jonka jälkeen laadittavana oli vastine jonkin toisen joukkueen kanteeseen. Näiden perusteella valittiin kustakin maasta paras joukkue kisaamaan voitosta suulliseen finaaliin markkinaoikeuteen.

Kilpailuun osallistui yhteensä 14 joukkuetta. Kilpailun järjestämisestä vastasi Helsingin yliopiston professori Marcus Norrgård. Suomesta oli mukana viisi joukkuetta, ja finaaliin valittiin Cristopher Chillemin, Miia-Mari Kasin ja Kevin Tungin muodostama joukkue Helsingin yliopistosta.

Selkeä argumentointi ja vaikuttava esiintyminen toivat voiton

Finaali eteni siten, että kumpikin joukkue sai pitää aloituspuheenvuoron, jonka jälkeen oli tilaisuus vastata vastapuolen esittämiin väitteisiin ja täydentää argumentointiaan. Ensin vastakkain olivat kantajana Norja ja vastaajana Ruotsi, seuraavana Tanska ja Suomi. Tuomaristossa toimi kokeneita immateriaalioikeusjuristeja jokaisesta kilpailijamaasta: Arne Ringnes Norjasta, Ari Wirén Suomesta, Per Carlson Ruotsista sekä Hans Christian Thomsen Tanskasta.

Voiton vieneet Ruotsin joukkueen Ester-Maria Elze ja Szymon Czerny vakuuttivat tuomariston selkeällä argumentoinnillaan ja vaikuttavalla esiintymisellään. Kokonaisarviona joukkue suoriutui tuomariston mielestä taidokkaimmin. Voittajajoukkueen esiintymisestä jäi yleisölle ammattimainen vaikutelma. Jännittävän kilpailupäivän päätteeksi joukkueet, tuomaristo ja kilpailun järjestäjät jatkoivat illalliselle vaihtamaan ajatuksia ja tutustumaan toisiinsa.

Menestys vaati kovaa työtä ja hyvää tiimihenkeä

Oikeustapauskilpailussa on kyse tiiviistä tiimityöskentelystä ja halusta tehdä töitä yhteisen onnistumisen eteen. Kirjelmien laatiminen vaatii laajaa selvitystyötä sekä tutustumista oikeuskäytäntöön ja -kirjallisuuteen. Kirjelmien muotoseikat ja argumentointistrategioiden rakentaminen ovat monelle opiskelijalle ennestään vieraita, joten tärkeänä apuna joukkueille on kilpailussa oma mentori, joka antaa neuvoja koskien kirjelmien ulkoasua ja ohjaa joukkueita työstämään argumenttien esitystapaa.

Oma haasteensa ja opettavainen kokemus kisaajille oli näkökulman muuttaminen kirjelmien laatimisen välissä.

”Kun oli ensin keskittynyt täysillä kannekirjelmän tekemiseen, tuntui alkuun haastavalta vaihtaa puolta ja lähteä vakuuttavasti argumentoimaan vastaajan näkökulmasta”, kommentoi Tanskan joukkueen Lea Danyan Zheng.

Myöskin Suomen joukkueen Miia-Mari Kasi kertoo kisan tärkeimpiä anteja olleen oman päämiehen kannalta edullisen argumentointitaidon oppiminen. Hänestä oli palkitsevaa nähdä oma ja joukkueen kehitys kilpailun aikana.

”Toisella kierroksella kirjelmän laatiminen oli jo huomattavasti sujuvampaa. Toisaalta finaaliin pääsy merkitsi jälleen tapauksen pohtimista uudelta kannalta, kun valmistauduimme suulliseen esitykseen vastaajan asiamiehinä”.

Kilpailu houkuttelee opiskelijoita Pohjoismaiden kansainvälisiin maisteriohjelmiin

Kansainvälisyys oli kilpailussa vahvasti läsnä, sillä jokaisessa finaalijoukkueessa oli Pohjoismaiden ulkopuolelta lähtöisin olevia opiskelijoita. Suomen joukkueessa kisannut Cristopher Chillemi kertoo, että mahdollisuus osallistua oikeustapauskilpailuun oli yksi syy hakeutua opiskelemaan Helsingin yliopiston kansainväliseen maisteriohjelmaan.

Voittoisan Ruotsin joukkueen kisaajat Elze ja Czerny ovat Tukholman yliopiston kansainvälisen maisteriohjelman opiskelijoita, kotimainaan Saksa ja Puola. Joukkueen mukana finaalissa ollut professori Marianne Levin totesi voiton jälkeen, että hän on ylpeä siitä, että Tukholmaan hakeutuu eteviä maisteriopiskelijoita ympäri maailmaa.

Ainutlaatuinen tilaisuus testata omia taitojaan

Oikeustapauskilpailu on oppimiskokemuksena monipuolinen, sillä juridisen osaamisen ja argumentoinnin lisäksi myös kielitaito, kirjallisten töiden muotoseikkojen hallitseminen sekä esiintymistaito tulevat punnituiksi. Suomen joukkueen Chillemi suosittelee lämpimästi kilpailuun osallistumista kaikille immateriaalioikeudesta kiinnostuneille opiskelijoille, jotka haluavat päästä testaamaan taitojaan ja hankkimaan käytännön kokemusta IPR-alan parissa työskentelyä varten.

NIP1_2017_bySEerola.jpg

Kuvassa oikealta Tanskan joukkueen Lea Danyan Zheng, Pia Goldschmidt, Berdien van der Donk ja Elisabeth Hyttel Pedersen.  Heidän vastapuolenaan istuvat käytävän toisella puolella Suomen joukkueen (oik.) Kevin Tung, Cristopher Chillemi ja Miia-Mari Kasi, ja rivin päässä istuu professori Marianne Levin.

Nordic Intellectual Property Moot Court -oikeustapauskilpailu

  • on järjestetty vuosittain alkaen 2007
  • osallistujina oikeustieteen opiskelijoita Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta
  • järjestetään vuorotellen kussakin Pohjoismaassa
  • vuonna 2017 Suomen yliopistojen vuoro järjestää
  • järjestelyistä vastasi professori Marcus Norrgård Helsingin yliopistosta

Teksti ja kuvat Sanni Eerola,
oik.yo. Helsingin yliopisto
Eerola toimi kilpailussa Marcus Norrgårdin assistenttina.

Aiheet: Tekijänoikeus
Share: